Количка

0 артикула
Вижте всички статии

ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИ

ИЗБЕЛВАНЕ НА ЗЪБИ

От векове снежнобелите зъби са символ на здраве и красота. Цвета на зъбите се обуславя от много фактори:генетична предопределеност,хранителни и хигиенни навици,расова принадлежност ,възраст,прекалената употреба на пасти  и води ,съдържащи хлорхексидин(пародонтакс) ,умъртвени зъби и др.В следващите редове ще посочим някои от основните причини за потъмняването на зъбите и методите чрез които може да се повлияе.

С напредване на възрастта от една страна емайла изтънява,от друга кристалната решетка на емайла се уплътнява с което се увеличава и неговата транспарентност,вследствие на което подлежащия жълтеникав дентин все повече определя цвета  на зъба.

Друг важен фактор за потъмняване на зъбите е честата употреба на т.н. обагрящи храни и напитки:кафе,чай,вино,тютюнопушене и мн. др. Пигментите на тези храни навлизат в микроканалите на емайла и придават характерното оцветяване на зъба.За щастие с развитие на технологиите ефективно се повлиява този процес.

Лошата орална хигиена води до натрупване на плака ,чиито цвят варира от бледо жълт до тъмнокафяв .Нейното отстраняване в зъболекарския кабинет води до възстановяване на естествения за възрастта цвят на зъба.

Методите за избелване на зъбите най-общо може да ги да разделим на такива,извършващи се в зъболекарския кабинет(офис избелване ) и в домашни условия.И в двата случая избелващия агент съдържа пероксиди,разликата е във вида и концентрацията им.Навлизайки в микроканалите на емайла  те елиминират отложените там пигменти и багрила.

В професионалните системи ,използвани в зъболекарските кабинети избелващия агент е водороден пероксид във високи концентрации(35-40%),който осигурява по-бърз и силен ефект .Времето на апликация е около един час.Активиран от светлина с определена дължина на вълната ,водородния пероксид се разгражда до вода и кислородни радикали ,които проникват в микроканалната система на емайла.Там радикалите влизат в химична реакция с пигментите и с дифузия молекулите се извличат обратно навън.

Домашните системи съдържат карбамиден пероксид в концентрации 10-22%.Избелващия гел се нанася в индивидуално изработени шини.Те могат да бъдат изработени в зъболекарския кабинет или универсални силиконови шини  ,които след потапяне в гореща вода се апликират по зъбите).В процеса на избелване карбамидния пероксид се разпада до водороден пероксид,чиито ефект вече описахме.По-ниската концентрация на водороден пероксид определя и по-дългото време на апликация(4-8 ч.сумарно , в зависимост от използваната избелваща система).Метода на домашното избелване е по-щадящ за емайла и в много редки случаи се наблюдава съпътстваща чувствителност на зъбите.

И при двата метода  задължително условие е предхождащо почистване на зъбен камък и плака с полиране на зъбите в клинични условия.Това осигурява оптимално навлизане на избелващия агент в зъба.Противопоказание е и наличието на кариеси.
Вариант на горните два метода е избелването на умъртвени зъби.Девитализирания зъб променя цвета си ,тъй като след изваждане на нерва зъба е със силно смутена трофика.Някой от пастите за запълване на канала също променят  цвета на зъба.Прилага се основно при девитализирани предни зъби.Метода се състои в отстранявана на част от пломбата ,така че да се достигне до вече запълнения канал като част от каналопълнежната паста се отстранява .Там се поставя избелващ гел ,съдържащ висока концентрация водороден пероксид и зъба се затваря временно.Избелващия агент престоява в зъба докато пациента е удовлетворен от постигнатия ефект,обикновено до десетина дни,като през това време може да бъде опресняван.Много често метода се съчетава и с външно избелване.

Начин на избелване на зъби са и специални "избелващи" пасти за зъби.Очаквания ефект е да отстранят зъбната плака при смутена орална хигиена ,която е променила основния цвят на зъба,Много често съдържат микрочастици ,които действат като абразив и при редовна употреба могат сериозно да увредят деликатната повърхност на емайла.

Като цяло зъбите с жъктеникав отенък са по-податливи на избелване от тези с сивкав.Независимо от избрания метод и търговска марка избелваща система е желателно да се консултирате с вашият дентален лекар.

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари